Aspavandring

Kanske du vill göra en lite längre vandring. Då vill vi tipsa om att göra en ”Aspavandring”

Du börjar då att gå på den västra sidan av hamnen, på den gamla banvallen.

Den går utmed stranden och är efter en smalspårig järnväg, på vilken man förr fraktade timmer från Tivedskogen och ner till industrin i Olshammar.

Efter någon kilometer kommer du till badplatsen vid Rosendal, en badplats för både stora och små.

Efter badplatsen kommer du ut på en lite större grusväg och förbi den gamla Rosendals skola. Den fungerade som ortens skola fram till 1966, då en ny skola byggts i Olshammar.

Efter ytterligare en liten bit är du framme i Aspa Bruk, eller Aspa, som vi säger. Där ser du de gamla korsvirkesstallarna från 1700-talet, varav den ena i dag används som konferens- och festlokal.

I det lilla gula huset precis i ”korset”, fanns en gång ortens postkontor. Därav är fortfarande postadressen Aspabruk.

Fortsätt nu till höger och du kommer fram till Aspa Herrgård. Huvudbyggnaden och en flygel på höger sida och ett annex, byggt på senare år, på andra sidan vägen. I herrgårdsparken finns en damm, med röda näckrosor med ursprung i Fagertärn.

Här kan man nu hyra hela hus eller rum med självhushåll eller catering. www.aspaherrgard.se

Fortsätter du nu snett ner till höger, kommer du till Aspa Brygga, som förr användes bl.a. för att ta iland det virke som avverkades ute på öarna.

Du är nu också framme vid Kvistudden, ett naturområde som är jättefint att vandra runt. Inom området lär de flesta, av i Sverige förekommande träd, ha växt och på våren växer där ofantligt med vitsippor.

På sommaren kan du, om du har tur, också hitta kantareller. Från den östra sidan har du fantastiskt fin utsikt över skärgården.

Promenaden runt Kvistudden är ca 1,5 km.

Nu har du bara att promenera samma väg tillbaka och när du nått båthamnen igen, har du vandrat ca. 8 km.